En dag för alla barn träffar Söderhamns kommunalråd Sven-Erik Lindestam

En dag för alla barn fortsätter med sin följdserie av människor som stöttar.
 
Idag möter vi Söderhamns kommunalråd Sven-Erik Lindestam ( S )
 
Namn: Sven-Erik Lindestam
Yrke: Kommunstyrelsens ordförande
 
 
Anna - Hej och välkommen Sven-Erik. Det är fjärde året på raken som du stöttar En dag för alla barn och ger en röst på varför barnen är viktig i samhället. Hur går dina tankar kring det faktum att vi har barn runtomkring oss som befinner sig i utanförskap varje dag. Etnicitet, fattigdom, funktionsvariablar med mera, barn som upplever sig mobbad och i utanförskap. Hur går dina tankar kring det?
 
Sven-Erik: Om vi tänker barnkonventionen. Vi tänker barns bästa i fokus. Vi tänker barn i fattigdom, det är inte ok. De allvarliga är just att det finns barn som lever i fattigdom. Jag tänker vidare att det är viktigt att vi gör aktiviteter som inte kostar pengar så att alla kan vara med. Vi behöver föreningsliv som inte kostar så mycket pengar.Jag tänker hela civilsamhället som är med. Tittar vi på skola så tänker jag att alla får chans till utbildning och betyg. Det är jätteviktigt.
 
Anna - Varför tror du att det är så viktigt att vi vuxna ser barnen?
 
Sven-Erik: ja, jag tror att det är viktigt att vi ser dem och inte bara för att de är barn utan för att se situationen och se barnen för att de är väldigt viktig dels för deras egen skull men även här och nu, de är vår framtid.
 
Anna - Vad kan vuxna bidra med som gör att barn käner sig trygg/are?
 
Sven-Erik - Framförallt engagemang. Delaktig i barns vardag. Allt utifrån ork till förmåga. Tänker också att det är viktigt med närvarande med barn. Ägna sig åt varandra. Se varandra. Göra saker med dem. Mindre facebookande och mer tid till barnen.
 
Anna - Vad gör du för att medverka till barns trygghet?
 
Sven-Erik - Utifrån att vara politiker så försöker jag alltid tänka barnperspektiv på det vi gör. Till exempel anställt många arbetslösa - medvetet de som har barn. Indirekt påverkar det barnens vardag.
 
Anna - om du fick bestämma en sak i hela världen som gynnar alla barn, vad skulle du välja då?
 
Sven-Erik - Ta bort droger. Om man såg till att illegala och legala droger försvann, för det ställer till så mycket sattyg för vuxna, unga  vuxna och indirekt barn. Om man måste välja en sak så skulle det vara det, jag tänker att om man har fastnat i ett missbruk så klarar man inte av sitt jobb. Har man inget jobb blir det lite pengar. Man behöver pengar. Steget från det är lätt att ta till kriminalitet. Våld. Det kostar ofantliga pengar för samhället att ta hand om hela spannet som omfattar missbruk.
 
 
Anna - tack Sven-Erik för att du tar dig tiden, engagerar dig och varmt välkommen för att högtidstala den 6 juni 2016 under En dag för alla barn.