Så började allt

Idag tar vi er med tillbaka till den tidpunkt då allt egentligen började. Det var en januaridag för snart tre år sedan som grundaren till Centrum för alla fick ett tefonsamtal.
 
Det samtalet skulle komma att förändra hennes liv fullständigt.
 
Samtalet handlade om mobbade barn. Barn i utanförskap. Att det fanns ett behov att hjälpa barn som behövde hjälp. Nu. Ögonblickligen.
Från det samtalet föddes En dag för alla barn. Den 6:e juni varje år hyllar vi alla barns lika värde.
En dag där alla barn får ta del av helheten, oavsett vem barnet är.
 
Under hela våren 2013 arbetade Anna och några vänner med ett event och ett programblad som skulle översätta vad det är som gör att barn hamnar i utanförskap men också där hon påvisade att det finns en massa vuxna människor som bryr sig och som arbetar för att göra saker och ting bättre.
 
 En dag där alla barns lika värde står i fokus - en dag som hyllar barnen.
 
 
Anna kontaktade en massa människor för att förstå och ta del av vad för slags arbete som görs kring barn som har hamnat i utanförskap - ett av budskapen som för alltid skulle etsa sig fast i hennes minne var bilden av ett brokigt träd med texten: Även det trasiga är vackert, Elena Tallberg, BILDA.
 
 
Det finns barn som lever i familjer med alkohol och drogproblem. Fantastiske Erik Hedberg delade med sig av tankar och kloka ord om hur det kan vara att växa upp med föräldrar som missbrukar, vad det gör med ett barn och hur det påverkar. Hur barnet många gånger reagerar och hur barnet sedan agerar med sin omvärld. Han beskrev också utförligt vad medberoende är för något och hur det skadar både enskilda individer men även omgivning.
 
 
Anna tog del av begreppet mobbad och insåg att det handlar om utanförskap som kommer från olika anledningar såsom etnicitet, religion,bakgrund och en rad andra orsaker. Utanförskapet hade dock samma gemensamma nämnare: ett obegripligt svårt lidande för många individer.
 
 
Anna mötte Laila Lindberg som berörde djupt med sin insikt om vad krig gör med barn.
Hur viktigt det är att se och beröra, att agera och göra skillnad.
 
 
Anna fick ta del av många barns berättelser och hur de upplever livet, det de varit med om och hon blev så illa berörd att hon lämnade mötet med Laila Lindberg i tårar och hennes ord till Laila den dagen var: 
- Sluta aldrig med det du gör, du är en fantastisk människa. Du behövs. Barnen behöver dig.
 
Många var de företag, föreningar, politiker och vuxna människor som ville vara med och SE alla barn som lever i utanförskap. Det handlar om just precis det, att våga prata om otäcka saker, belysa utmaningar OCH agera.
 
 
Anna kom i kontakt med Claes Jenninger - en otrolig man som delade med sig berättaelsen och den sanna historien om sin son som tog livet av sig för att han helt enkelt inte orkade leva längre. Han blev mobbad under många år av sitt korta liv. Utanförskapet blev för tungt att bära, han valde döden framför livet. 
 
 
Den 6 juni 2013 inföll En dag för alla barn. Det blev en fest för barnen, gratis, med lekar, skratt, glädje och sång. En dag där vi visade att vi ser, vi berör och vi vill ha gemenskap.
 
Som ett resultat av En dag för alla barn kom det sig att under hela våren 2013 och sommaren uppsökte många andra vuxna och unga människor Anna Idell för att berätta om hur de hade hamnat i utanförskap som gjorde ont och det Anna insåg var att det behövdes en fysisk mötesplats där ALLA människor kunde mötas på, hon såg att det fanns stora glapp i samhället där människor inte hade någon kommunikation med varandra och  hon förstod att det som behövdes var ett CENTRUM FÖR ALLA.
 
Ett ställe där alla kan mötas, där det finns rätt sociala nycklar in i samhällets alla led. I hennes huvud föddes en holistisk helhetslösning.
 
Om det berättar vi mer om i nästa blogginlägg. Kom ihåg: alla människor är lika mycket värda.
 
 
 
// Centrum för alla